Bevezetés a siklóernyőzés világába:

Bevezetés a siklóernyőzés világába:

A siklóernyőzés a legfiatalabb repülősport, de 1306-ban pár kínai őrült már hasonló eszközökkel ugrált le magas tornyokból.

Leonardo természetesen az ernyőzést is kitalálta, legalábbis papíron, vázlatos formában ránk hagyott egy ejtőernyős látomást.

A második világháború után, a leszerelt katonák kezdtek ugrálni kedvtelésből, majd sportból, ebből fejlődött ki, a sporteszközként használatos ernyő. 1964-ben jelentek meg az első paplanernyők, amelyek a korábbi biztonságosan, de csak lefelé ereszkedő kupolaernyőkkel ellentétben szárnyszerű formájukkal gyökeresen megváltoztatták az ernyőzést. Paplan formájú, alsó és felső részből álló, válaszfalakkal összekötött, metszetében pedig madárszárny profilú ernyővel, már nem csak lefelé, hanem vízszintesen is lehet repülni. Irányítása pedig lényegesen könnyebb és pontosabb lett. Először ilyen ernyővel próbáltak „felszállni” nekifutva, nem pedig repülőből ugorva.

A siklóernyő, lényegében a továbbfejlesztett változata ennek az ernyőtípusnak. A kezdetben használt légcellás ejtőernyő hamar átalakult. Formáját tekintve a zömök téglalapból hamarosan karcsú formájú négyszög lett, majd elkezdett lekerekedni és végül kialakult az általánosnak tekinthető elnyújtott elliptikus forma. Lényegesen jobb lett az ernyő siklószáma, ami annyit jelent, hogy egy kilométeres magasságból, vízszintes irányba sokkal többet lehetett repülni vele. A feltöltődési, illetve formatartási képességek javítására, különböző merevítők jelentek meg. Divatos irányzatok tűntek fel és el. A zsinórok száma jelentősen megnőtt majd lecsökkent, míg átmérőjük lényegesen kevesebb lett. Hosszuk is többször változott. Megjelentek a különböző állítószerkezetek, amelyekkel még repülés közben is változtatni lehetett a siklóernyő szárnyaló tulajdonságait. A kezdetben használt ernyős hevederzetet felváltotta a speciális ülő (később a fekvő) alkalmatosság, a beülő, amely kényelmessé teszi a hosszabb idejű repüléseket is.

Nagyon sokféle ernyőt sorolhatnánk most fel, (melyek között az egyik legjelentősebb a UP) hiszen vannak profi nagyteljesítményű és tudásszinthez méretezett ernyők, amelyekhez nem kell perfekt repülőtudás. A siklóernyőzést az érvényben lévő Légügyi Törvény szerint csak tanfolyam keretében lehet elsajátítani. A UP Hungary 1981-ben az első volt Magyarországon a siklóernyő oktatásban, és természetesen, a vezetőoktató Gombóc szintén elsők között kezdett ernyőzni. Reméljük, minden kedves látogató megtalálja a neki érdekes témát az oldalunkon.

Siklóernyőzés területei:

Hegyi repülés: egy hegy tetejéről startolunk el, és a hegy előtt próbálunk meg repülni, az úgynevezett lejtőszél segítségével, később, ha már tapasztalt pilóták vagyunk, akkor meleg levegő oszlopokkal, vagyis a termikekkel még magasabbra emelkedhetünk, ahonnan további alternatíváink lehetnek. Budapest környékén a legelterjedtebb repülős hegyeink: Hármashatár-hegy, Óbuda, Pilis, de szinte a legtöbb hegységünkben található néhány jó és szép starthely: Nagy Eged-hegy (Eger), Kékestető, Csobánc (Balatoni panoráma repülés :), Mecsek, Vértesszőlős stb.

Csörléses repülés: ott szokták használni, ahol nincsenek hegyek, lehetséges autóval, de motorcsónakkal is felhúzni a siklóernyősöket. Akár 1000 méteres magasasságba, sőt ideális időjárási körülmények esetén akár még magasabbra. Innentől már csak a termikekre támaszkodva maradhatunk fent, vagy kerülhetünk még magasabbra. Magyarországon az Alföldön több helyen is szoktak csörlőzni, a leghíresebbek: Kalocsa, Kunszállás, Hajdúszoboszló, Szeged stb.

Termikrepülés: általában már csak a tanfolyamot végzett pilóták kiváltsága, ezekkel már igen nagy magasságokba lehet emelkedni, Magyarországon nem szabad 2900 méternél magasabbra emelkedni, de az Alpokban és még magasabb hegyek között még magasabbra is lehet. Ha már magasságunk lett, akkor különböző dolgokra használhatjuk:

  • Távrepülés: A cél, hogy minél messzebbre repüljünk, a világrekord 512 km, ezt Dél-Afrikában érték el, de Magyarországon is repültek már 200 km-nél is messzebbre.
  • Akrobatikus repülés: viszonylag fiatalabb sportág, különböző trükköket hajtunk végre a siklóernyőnk segítségével, pörgések-forgások-szaltók mind a három dimenzióban.
  • Célra szállás: Egy célkörbe kell a lehető legpontosabban leszállni. A középső 20cm-es sugarú köröcskében elektronikus érzékelő méri pontosan a középtől való távolságot.
  • Tandemrepülés: Ketten (esetleg még többen) repülni egy siklóernyővel. Így lehet legkönnyebben kipróbálni, hogy milyen a repülés, vagy ha már profi vagy így tudod te megmutatni másoknak, hogy miért nem vagy otthon soha…

Motoros siklóernyőzés: Itt már nem csak a szél és a napsütés erejét használjuk a repüléshez, hanem a hátunkon lévő segédmotort is, ami nagyjából 20-30 kg között van felszálláskor. Ilyenkor csak a betankolt benzin mennyisége szabhat határt a repülésünknek.

Speedflying: A legújabb és legextrémebb ága siklórepülésnek, ahol általában sível a lábon csúsznak le, a hegy felszíntől mindössze néhány méterre, nagy sebesség mellett (70-80km/h). Sajnos Magyarországon ehhez nincsenek elég magas hegyek…

Mi a siklóernyő?

A siklóernyő az a repülőeszköz, amivel mi a magasba emelkedhetünk. Viszont mindez elfér egy nagyobb hátizsákba becsomagolva, és a súlya is csak 10-18 kg között van beülővel, mentőernyővel, ruhákkal együtt. A speciális, könnyű, de mégis nagy teherbírású anyagból készülő ernyőt a levegő tölti fel és így keletkezik az a szárny, amit utána igen vékony (akár 0,6 mm !!!) kevlár zsinórokkal kötünk hozzá a beülőnkhöz. Ezek a zsinórok együtt akár 1 tonnát is elbírnak, így nem kell félni a szakadásuktól. Mivel mi felszállunk, és nem kiugrunk valahonnan, így nem igényel bonyolult hajtogatási technikákat sem, mert minden start előtt elővesszük a hátizsákból, majd kiterítjük és ebből a helyzetből kezdjük meg a repülést. Mindez nem tart tovább, mint 5 perc!

Sokan attól szoktak megijedni, hogy milyen sokba kerül egy új siklóernyő, való igaz, hogy nem tartozik a legolcsóbb sportok közé, de a síelésnél vagy akár a teniszezés éves költségeihez hasonlítva nem is drágább feltétlenül. Egy új siklóernyő körülbelül 1400-2000 euróért kapható, de használtan már 500-800 euróért is olyan felszereléshez juthatunk, ami több éven keresztül reptethet boldogan!

Hogyan lehet elkezdeni siklóernyőzni?

Mivel a siklóernyőzés is repülés, ezért a légügyi törvények vonatkoznak rá, ami néhány dolgot meghatároz. Ami a legfontosabb, hogy repülni csak egy siklóernyős klub tagjaként lehet, és ahhoz, hogy valaki jogosítást szerezhessen, egy hatóságilag elismert tanfolyamot kell elvégezni. A legtöbb tanfolyam az A-vizsga megszerzéséig tart, ilyenkor siklóernyős növendék 2-vé válik az ember, ami azt jelenti, hogy már önállóan repülhetsz, de a startodnál ott kell lennie egy B-vizsgás pilótának, aki el tudja dönteni, hogy ez az idő neked megfelelő-e a biztonságos repüléshez. Aki már megszerezte a B-vizsgát is, az már önállóan repülhet, akár elmehet távot repülni és siklóernyős versenyeken is indulhat.

Hogyan néz ki egy tanfolyam?

A legtöbb tanfolyam az A-vizsga megszerzéséig tart. Ez jelent egy elméleti képzést illetve egy gyakorlati képzést, amit egy-egy sikeres vizsgával lehet zárni. A gyakorlati képzés folyamán az első néhány nap alkalmával megismerkedünk a felszereléssel, megtanuljuk az ernyőt a fejünk fölé húzni és ott tartani, mert később ebből a helyzetből leszünk képesek elstartolni. Amikor már látjuk, hogy biztosan képes vagy kezelni az ernyőt, akkor el lehet kezdeni a repüléseket. Az első repülések általában még kis magasságban történnek, a hegyhez közel, így az első leszállások is egyszerűbbek. Ha már egy kicsit belejöttél a startolásba és a leszállásba, akkor egyre magasabb tanuló dombokról repülhetsz. A gyakorlati képzés mellett folyamatosan tanuljuk a kapcsolódó elméleti anyagokat, így nem száraz elméletet, hanem a gyakorlatban is használható információkat tanulhatunk meg. Az elméleti témakörök a következők: aerodinamika, felszerelés ismeret, meteorológia, repülés technika, egészségvédelem és szabályok.

Az elméleti vizsga után, ha már nagyon biztosan mennek a tanulódombos repülések, akkor még magasabb hegyekre és technikásabb starthelyekre megyünk, ahol először hozzászokunk az újfajta helyszínhez, ahhoz, hogy velünk egy időben mások is repülnek. Ha már tudunk figyelni másokra is, és biztonságban érezzük magunkat a levegőben, akkor kezdődhetnek az első hosszabb repülések. A tanfolyam elvileg befejeződik, ha már összegyűjtöttél egy bizonyos mennyiségű repült órát, de nálunk inkább csak akkor kapod meg a vizsgát, ha nyugodt szívvel merünk elengedni, repülni, mert tudjuk, hogy nem fogod összetörni magad.

Ha komolyan gondolod a repülést, akkor biztosan el fogod végezni a B-tanfolyamot is (Vigyázat, a siklóernyőzés függőséget okoz!) Itt már arra nevelünk, hogy bárhol el tudd dönteni, hogy neked ez megfelelő, mit érdemes csinálni, hol érdemes repülni. A fenti témakörökben jóval bővebb elméleti képzés mellett megtanulhatod gyakorlatban a távrepülést, a leggyakoribb vészhelyzetek szimulálását, a csörlőzést. Bejárjuk az ország legszebb és legjobb starthelyeit, és külföldre is megyünk repülni (Szlovénia, Horvátország, Monaco, Ausztria, Svájc, Spanyolország, Törökország stb.).

Extrém sport a siklóernyőzés?

Ez attól függ, hogy mit tekintünk extrémnek? Bizonyos szempontból extrém, hiszen elemelkedünk a földtől és egy új birodalmat hódítunk meg. De más szempontokból már nem is annyira extrém, hiszen több évtizednyi tapasztalat és kutatás áll már mögötte, a felszereléseink biztonságosak. A közhittel ellentétben a siklóernyősöket még a TB is ingyenesen látja el, csak a paplanernyősök tekinthetőek a törvény számára extrém sportolóknak, akiket nem látna el, de mi nem paplanernyősök vagyunk, hanem siklóernyősök.

A teljes igazság érdekében meg kell jegyeznünk, hogy itt is történnek néha sérülések és balesetek, amik akár súlyosak is lehetnek! De a kellő odafigyeléssel és normális hozzáállással, jóval kevesebb veszély fenyeget minket, mint egy motorost, vagy akár egy városban biciklizőt.

Miért ajánljuk a klubunkat?

A mi iskolánk volt az első hazai siklóernyős iskola, Pálfi Béla Gábor vezetőoktatónk volt az egyike azoknak, akik Magyarországon először repültek ernyővel. Szintén fontos róla tudni, hogy tanári diplomával rendelkezik, sőt egyetemi tanár a Testnevelési Egyetemen, ezen kívül repülésből doktorandusz fokozatot szerzett Amerikában. Ennek nagy előnye, hogy mi nem csak ahhoz értünk, amit tanítani szeretnénk (siklóernyőzés), hanem sok-sok éven keresztül tanultuk és tapasztaltuk is azt, hogy hogyan tudjuk ezt a legjobban átadni, mik a legjobb módszerek és egész oktatás menetéhez sokkal szélesebb tudományos háttérrel rendelkezünk (biológiai, élettani, edzésmódszertani, pszichológiai, stb.).

Más szemszögből megközelítve, egy jó csapattal várunk, ahol állandó a jó hangulat, ahol jól érezheted magadat az oktatás folyamán és nem csak repülni tanítunk meg, hanem a csapat részévé válsz, és mindig lesz kivel menned repülni.

Minden hónapban tartott nyíltnapjainkon megnézheted, hogyan zajlanak a tanfolyamok, kipróbálhatod a repülés érzését tapasztalt tandempilótáink segítségével, és akár már ernyőt is foghatsz a saját kezedbe. Ha megtetszett, akkor beiratkozhatsz nálunk a tanfolyamra, amik szintén minden hónapban indulnak, így gyakorlatilag bármikor tudsz csatlakozni. Nyáron intenzív tanfolyamot is szervezünk, amikor 10 nap gyakorlás alatt válhatsz pilótává, ami úgy általában 2-3 hónapig tart különben. A tanfolyam végén csak biztos tudás esetén kapod meg a vizsgádat, de itt nincs megbuktatás. Addig tanulsz, amíg meg nem állod a helyed (nem veszélyezteted sem saját magadat, se másokat) akár külföldön, idegen helyen, hiszen a képesítés, amit szerezhetsz, külföldön is érvényes! Az A-vizsga után rögtön lehetőséged van csatlakozni a B-tanfolyamra, és a két tanfolyamot egyszerre befizetve jelentős kedvezményben is részed lehet. És az sem elhanyagolható, hogy az egész tanfolyam alatt ingyen biztosítjuk a felszerelést számodra (ernyő, beülő, sisak, rádió), még a B-tanfolyam alatt is!

A heti (minimum) rendszerességgel frissülő honlapunkon folyamatosan értesülhetsz a legújabb siklóernyős hírekről, az időjárásról, arról hogy hová érdemes menni repülni, valamint az összes jelentősebb siklóernyős programról. A szakirodalmat havonta új cikkekkel töltjük fel, így egyre szélesebb körű, hasznos tudásra tehetsz szert, olyan témakörökben is, amik hivatalosan nem képezik a tematika részét, de nagyon jó tudni őket. Fotó és videó galériánkban a legtöbb hétvégi repülésről készült képeket láthatjátok, amiket utána büszkén mutogathatsz majd az ismerőseidnek.

Ha már biztosan repülsz siklóernyővel, akkor jöhetsz velünk világot látni. Minden évben több külföldi és hazai túrán vehetsz velünk részt. Igyekszünk minél érdekesebb, élvezetesebb és olcsó helyekre utazni. Sok felé repültek már klubtagjaink: Nepál (Himalája), Törökország (1. Siklóernyős Világjátékok), Norvégia (fjordok), Monaco (télen is meleg van), Svájc (hegymászással), Franciaország (tengerparti homokdűne repülés), Olaszország (síelés), Németország (sörfesztivállal), Szerbia-Horvátország (EB és Világbajnokság), Erdély és Szlovákia (hétvégi repülések, olcsó helyek), Szlovénia-Ausztria (B-vizsga táborok és örömrepülések)… Idén nyáron pedig új helyre, Spanyolországba szeretnénk eljutni!

You must be logged in to post a comment Login